StreekFonds Krimpenerwaard
winst voor het landschap


Een oer-Hollands veenweidelandschap met de koe in de wei, oude boerderijen, molens en gemalen, weidevogelnatuur, sfeervolle dorpjes en een verscheidenheid aan bedrijven: dat is de Krimpenerwaard.
 
Wij vinden het belangrijk dat de kinderen van nu straks nog steeds kunnen genieten van de groene weidsheid van het landschap. Daarom ondersteunen we projecten die de Krimpenerwaard duurzaam ontwikkelen en aantrekkelijk houden voor bewoners, bedrijven en bezoekers. Doet u mee?

Het boek 'De Wereld in het klein, de verrassende ontdekking van een oer-Hollands landschap’ is sinds kort te koop. Het is geschreven door Caroline Waltman en Gloria Waltman Flore. Het boek is mede mogelijk gemaakt via een donatie van StreekFonds Krimpenerwaard.

'De Wereld in het klein, de verrassende ontdekking van een oer-Hollands landschap’ gaat over een klein eilandje in de krimpenerwaard, ver van de bewoonde wereld, aan het einde van een onverharde weg van 2,5 kilometer. Daar staat een klein huisje en er groeit en leeft van alles. “Eigenlijk zijn wij stadsmensen,” zegt Caroline Waltman. “De allereerste keer dat wij, een Brabander en een Amsterdammer, hier kwamen, vroegen wij ons hardop af: "Maar wat moet je hier dan doen?" Toen werd er hard om ons gelachen, maar dat begrepen wij later pas. Zeven jaar komen we hier intussen, maar eerder alleen af en toe in de weekeinden. Toen corona uitbrak in het voorjaar van 2020 en zelfs de scholen dicht gingen, leek dit ons de ideale plek om in quarantaine te gaan.  Af en toe moesten we videobellen, maar wij konden nu meer dan eerder de vraag stellen: "Wat is dit voor gebied? Wat valt hier in deze natuur te zien, te beleven, te eten en te maken? Stel je voor dat we hier nooit meer weg kunnen, overleven we het dan?" Wij zouden tot onze vreugde een hele tijd full time met elkaar zijn en dat wilden we, ook door samen te werken, tot een blijvende mooie herinnering maken. En we dachten ook: "Misschien kunnen we met die weergaves, de teksten, de foto’s, de tekeningen, een hoopvol beeld schetsen dat contrasteert met de zorgen die er zijn over de toekomst van de wereld waarin we leven." Doordat wij met dit boek zijn begonnen toen wij zelf twaalf en vijftig jaar oud waren, is het een boek geworden voor alle leeftijden. We hebben onderzocht wat we tegenkwamen en later in de zomer, toen het virus wat meer op de achtergrond leek, zijn we erop uitgegaan op de fiets. We hebben mensen ontmoet en gesproken die in en met de natuur werken. Een paar dagen waren we op vakantie in Drenthe maar toen wilden we snel weer terug naar het eiland. We hebben fantastische dingen gezien, ontdekt en meegemaakt. Daar zijn we heel dankbaar voor. Onze vingers zijn er wat groener van geworden maar vooral ons hart.”

De wereld in het klein, de verrassende ontdekking van een oer-Hollands landschap
Auteurs: Caroline Waltman en Gloria Waltman Flore
Uitgever: Noordboek, 2023
576 pagina’s, 170 x 240 mm, staand, full color, oplage 750
Management en ondersteuning: Pelle Poiesz
Vormgeving: Joanne van der Wal, Koehorst in t Veld
Het boek is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Zuid-Hollands landschap, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Streekfonds Krimpenerwaard, Stichting Van den Akkerfonds, Naturalis Biodiversity Center en lokale Rotaryclubs.

Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is het boek te bestellen.
De prijs van het boek: € 49,90 (incl. btw en verzendkosten).

 

 

IMG 7563

‘Op Stap in de Streek’

Het wandelevenement voor de Krimpenerwaard!

Wat is er leuker dan samen met je gezin, vrienden, kennissen en club- of klasgenoten wandelend de Krimpenerwaard te verkennen?!