Water in beeld

water in beeld

 

Eind september maakten kinderen van de Emmaschool in Schoonhoven foto’s van water in hun eigen streek. De beste foto’s zijn onderwerp van de raamtentoonstelling Waterwerk, die afgelopen vrijdag door wethouder Dilia Blok werd geopend. Stenen in het water, een poldermolen en een strandje. De foto’s van de achtstegroepers van de Emmaschool laten goed zien hoe belangrijk water en waterwerken zijn in hun eigen leven. “Zonder dat geen droge voeten!”


Papier

De foto’s zijn sinds vrijdag te zien in de Emmaschool. Bij de onthulling trok wethouder Blok het papier weg dat de foto’s bedekte, in het bijzijn van een grote groep enthousiaste kinderen die (vanwege de laatste schooldag voor de kerstvakantie) in onesees waren gestoken. Dilia Blok: “Het mooie aan dit project is dat kinderen bewust gemaakt worden van de rol van water in hun eigen woonomgeving. Ze hebben de schoonheid en de risico’s van het water in de Krimpenerwaard zelf ervaren en dat zie je goed terug in hun foto’s. Ik ben echt onder de indruk.”

Bedenkers

Bedenkers en begeleiders van Waterwerk zijn de fotografen Pim Mul en Hermen Buurman, bekend van het eerdere project ‘Say cheese’, dat kinderen vertrouwd maakt met de herkomst van ons voedsel en het landschap in onze streek. Om dit project in Schoonhoven uit te voeren kregen zij steun van het Streekfonds en de Provincie.

Molen

De kinderen vonden het project leuk en leerzaam, vertelt hun leraar Randy van Vliet. Gewapend met een camera bezochten ze plaatsen die de relatie tussen mens en water goed zichtbaar maken, zoals de molen van molenaar Cees Noorlander in Streefkerk. Daar zagen ze met eigen ogen hoe de molen ervoor zorgt dat hoog water naar een lagere plek gepompt wordt. “Dat ze mochten klimmen in de wieken was helemaal een feest. Daar bovenin zie je de polder pas goed!”

Buik

Tess, een van achtstegroepers die meededen: “Ik vond het een leuk project. Eerst begon ik in het wilde weg te klikken, later ging ik beter kijken en kreeg ik door hoe je de foto beterTesskrijgt. In het zonlicht en de waterdruppels op mijn foto komen de zon en het water samen, dat vind ik mooi. Ik moest ervoor op mijn buik gaan liggen. De voorgrond is vaag en de achtergrond scherp, dat werkt ook goed.” Haar foto kreeg als bijschrift ‘Na regen komt zonneschijn’.

Blad

Haar klasgenoot Gilles moest hurken voor zijn foto. Hij fotografeerde een herfstblad op het strandje bij de Lek. “Misschien is het een blad dat van ver hier naartoe gillesis gewaaid, misschien ook komt het van een boom vlakbij. Ik hou van water, vooral bij het strand.” Gilles gaf zijn foto het bijschrift  ‘Waar zou ik vandaan komen? Noord-Amerika? Azië? Australië? Je zult het nooit weten.’ Het is het fascinerende van water- en natuurkracht, dat hij zo heeft weten te vangen.

Doorgeven

Wethouder Blok zou willen dat nog meer schoolkinderen de Krimpenerwaard op deze manier kunnen beleven. “Kinderen leren veel door zelf op onderzoek uit te gaan en wat ze in de klas horen ook zelf te ervaren. Wat ze daarbij over hun eigen streek leren kunnen ze weer aan anderen doorgeven.”


Meer lezen?

Bezoek de website van Proef de polder en lees alles over de projecten Waterwerk en See cheese.openingtwee

Bekijk de foto’s van groep 8a en groep 8b van de Emmaschool.

https://www.flickr.com/photos/131713213@N08/sets/72157659128260520/ 

en

https://www.flickr.com/photos/131713213@N08/sets/72157659128260500/