Entreegebied GOUDasfalt

goudasfalt

 

Met een levendige en aantrekkelijke stadsoever aan de overkant van de Hollandsche IJssel, realiseert GOUDasfalt een bijzondere verbinding tussen Gouda  en de Krimpenerwaard. Dat is voor het Streekfonds reden om dit innovatieve project te steunen.

Het voormalige terrein van asfaltcentrale Koudasfalt aan de zuidkant van Gouda is deze zomer omgedoopt in GOUDasfalt. Inwoners van Gouda zien namelijk goud in de nieuwe stadsoever. Peterpaul Kloosterman van de Stichting GOUDasfalt: “Dit wordt een plek waar innovatieve, creatieve en sociale ondernemers mooie dingen doen met en voor de bewoners van stad en land. Een plek die uitdaagt om te experimenteren met nieuwe vormen van samenwerking, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Een plek waar altijd wat te doen en te beleven is.”

Groeimodel

De stichting heeft van de gemeente Gouda vier jaar de tijd gekregen om het terrein nieuw leven in te blazen. Inmiddels zijn er vergevorderde plannen voor een natuurspeeltuin, stadslandbouw, een strandpaviljoen met horeca en een drukkerijtje op het terrein. Ondertussen worden er diverse evenementen georganiseerd, zoals het jaarlijkse foodfestvial Gouda Culinair, circus Louis Knie, open monumentendag en een paar zondagse jeu de boules wedstrijden.

Crowdfunding

Tijdens evenementen is het GOUDasfaltterrein te bereiken met een veerboot. Dit pontje is aangekocht na een succesvolle crowdfundingsactie, waar niet minder dan 181% van het benodigde bedrag bij elkaar werd gebracht. Voor het besturen van het pontje en voor de vele andere activiteiten die GOUDasfalt laten rollen, wordt gebruik gemaakt van crowdsourcing. Om een hyperactieve kerngroep van een man of 30, zitten tientallen Gouwenaars die het project steunen met de inzet van tijd en deskundigheid.

Tussen Gouda en de Krimpenerwaard

De entree van het GOUDasfaltterrein langs de Gouderaksedijk moet een mooie, natuurlijke overgang gaan vormen tussen Gouda en de Krimpenerwaard. Voor de herinrichting van het entreegebied heeft het Streekfonds een subsidieaanvraag gehonoreerd met een bedrag van € 4.500,-. Inmiddels staan er 50 appelbomen in bakken in de appelboomgaard, zijn er zitbankjes neergezet en is er een lapje grond met wilde bloemen ingezaaid. In oktober wordt de herinrichting verder opgepakt.

“Van Koudasfalt naar GOUDasfalt”

Lees hier een interview met Peterpaul Kloosterman van de Stichting GOUDasfalt

  • Goudasfalt_logo
  • Luchtfoto-Gouda-GOUDasfalt-300x214
  • culifeest_Gouda
  • entreegebied
  • goudasfalt
  • goudasfalt_foto_evenement
  • goudasfalt_pontje