Proef de Krimpenerwaard

proefdekw


De Krimpenerwaard is een vruchtbare plek voor smaakvolle producten. Om dat gegeven met de inwoners te delen, werd dit jaar het eerste streekfood festival georganiseerd. Het Streekfonds steunde het initiatief, dat producenten en bereiders aan elkaar wist te binden en goed was voor een heerlijke dag streekfood & fun.

“De eerste editie van Proef de Krimpenerwaard vond plaats op een zonnige zaterdag in juni, in de tuinen van het Streekmuseum”, vertelt voedingsdeskundige en organisator Arike Mijnlieff. “Goed weer, prachtige plek, food & drinks van een vijftiental makers en bereiders van streekproducten, streekkookworkshops en twee podia met live muziek. De ideale omstandigheden kortom, om te genieten van al het goede dat onze eigen streek te bieden heeft.”

Promotie Krimpenerwaard proef de kw

Arike organiseerde het evenement samen met Henriette van Eijk (kaasboerderij Vlist) en Cindy Snoecks (Streekmuseum Krimpenerwaard), onder de vlag van de stichting Promotie Krimpenerwaard.
“Een foodfestival is een eigentijdse manier om lokale producten onder de aandacht te brengen. Het past bij de tijdgeest van genieten van goede, lokale producten en de behoefte om te weten wat je op je bord hebt. Dat is ook mijn motto: gezond van eigen grond.”

Van de boer op het bord

Al langer probeert Arike dat thema op de kaart te zetten. Samen met enkele streekproducenten worden de mogelijkheden voor verkooppunten van streekproducten verkend. “Zowel consumenten als producenten in de streek worden daar beter van. We zijn nu in gesprek met Rechtstreex, dat producten van streekboeren verkoopt via een webwinkel en afhaalpunten, en in Krimpen aan den IJssel wordt nu een pilot opgestart. Maar ook andere mogelijkheden om producten makkelijk en rechtsreeks van de boer op het bord te krijgen worden onderzocht.”

Proef de Krimpenerwaard

Het foodfestival bleek een goede manier om producenten en bereiders van streekproducten samen te brengen. “We wilden geen markt, maar een proeverij, met een grote diversiteit aan food en drinks. Daardoor hebben zowel producenten als restaurants, koks en workshops zich van een inventieve kant laten zien. Het aanbod was divers, van bessencake tot boerenijs, van streekwijn tot Waards vlees. De muzikanten kwamen ook uit de streek. En IHC sponsorde een brug over het water naar het naastliggende Comenius College, zodat je je fiets bij de school kon parkeren om het festival kon heenlopen.”

Hard werken

Het festival werd in minder dan twee manden uit de grond gestampt en dat was hard werken. “We hebben veel tijd gestoken in plannen maken; producenten, bereiders van streekproducten en muzikanten vinden; financiën regelen,  vergunningen aanvragen, het festival promoten en tot slot in de dag zelf.”

Spin-off

Het festival krijgt nog meer spin-off. “Er komt een tweede editie op een andere plek in de Krimpenerwaard. In Krimpen aan de IJssel breng ik sinds kort het belang van lokale producten onder de aandacht in het nieuwe Duurzaamheidsplatfom. We ontwikkelen een Foodkaart Krimpenerwaard, met alle plekken waar je streekproducten kan kopen, eten of drinken. Zo bouwen we aan een stevig voedselnetwerk tussen producenten, bereiders en afnemers in de Krimpenerwaard. Tot slot willen we gaan inzetten op de verkoop van streekproducten bij de supermarkten. In Frankrijk is het heel gewoon: een schap in de supermarkt met lokale producten. Dat kan hier natuurlijk ook!”

Het Streekfonds steunde het festival Proef de Krimpenerwaard met een bedrag van EURO 1500.

Meer lezen over Foodfestival Proef de Krimpenerwaard:

http://www.proefdekrimpenerwaard.nl


Voedingspraktijk De Groenling http://www.praktijkdegroenling.nl
Kaasboerderij Vlist http://www.kaasboerderijvlist.nl
Streekmuseum Krimpenerwaard http://www.streekmuseumkrimpenerwaard.nlFoto-impressie

  • Logo-Cindy-768x432
  • pr_de_kwaard
  • proef_de_kw
  • proef_foto
  • proef_foto_2