maandag, 06 juli 2020 12:27

Streekfonds ondersteunt Verhalenfestival Haastrecht

Verhalenfestival Haastrecht 

StreekFonds Krimpenerwaard heeft Stichting De Verhalencompagnie een bijdrage toegezegd voor het organiseren van ‘Verhalen tussen Oud en Nieuw’, een verhalenfestival dat op 12 en 13 december 2020 gaat plaatsvinden in Haastrecht.

“We zijn erg blij met deze donatie”, vertelt Gerda Hoogendijk, ooit initiatiefneemster van De Verhalencompagnie en nog altijd nauw bij de organisatie betrokken. “Het helpt zeer om de begroting rond te krijgen voor een programma dat veel mensen aanspreekt.”

Gerda Hoogendijk vond en vindt het belangrijk om de verhaalkunst op de kaart te zetten. “Al was het alleen maar als tegenwicht voor alle digitale amusement. De vertelkunst mag je zien als een oud ambacht van vroeger. Het mooie is dat in iedereen een verteller schuilt. Sommige mensen hebben er zelfs hun professie van gemaakt.” 

Zelf is Gerda Hoogendijk óók verhalenverteller. “Ik was vóór De Verhalencompagnie werd opgezet al bezig om een evenement te organiseren, omdat ik voelde dat er zeker ook in de Krimpenerwaard een publiek is voor verhalenvertellers. In zes weken tijd stampten we vervolgens het Verhalenfestival uit de grond. We konden terecht in het pand Witte Hof, een huisje in het park en in het gemaal van Haastrecht. Die eerste editie trok vijftig bezoekers en die aren stuk voor stuk enthousiast. ‘Dit moet je vaker doen’, was de algemene reactie. Dat inspireerde enorm. Een jaar later deden we het weer en kwamen er honderd mensen op af. Uitverkocht! Dat was het signaal om het Verhalenfestival nog wat grootser aan te pakken. We gingen op zoek naar geldschieters en besloten onze pr flink te verbeteren. Ook dat werd een succes. We zijn inmiddels toe aan de achtste editie en hebben acht verschillende locaties in Haastrecht waar de verhalenvertellers op 12 en 13 december actief gaan zijn. De bezoekers kunnen kiezen voor vier vertellers en een bijbehorende ‘verhalenroute’. Tussen de verhalen door hebben ze een kwartier om zich te verplaatsen naar de volgende ‘vertelplek’. Daarnaast is er een grote pauze die ze kunnen doorbrengen bij de lokale horeca. We hebben berekend dat we, de 1,5 meter richtlijnen in aanmerking nemend, in totaal 240 mensen kunnen ontvangen. Afgaande op onze eerdere ervaringen wordt ook onze 2020-editie van het Verhalenfestival een succes.”