vrijdag, 28 augustus 2020 17:18

Fietsen voor m’n eten groot succes!

Verhalenfestival Haastrecht 

Fietsen voor m’n eten Krimpenerwaard’ werd anderhalf jaar geleden opgezet en mag zich verheugen in veel belangstelling. Het consumentenplatform telt inmiddels zo’n vijfhonderd trouwe aanhangers die inmiddels aardig de weg weten naar de producenten en aanbieders van pure, eerlijke en duurzame Krimpenerwaardse streekproducten.

Arike Mijnlieff is één van de drijvende krachten achter ‘Fietsen voor m’n eten Krimpenerwaard’. Eerder al bracht ze vanuit haar gezonde voedingspassie in kaart waar je in de regio geschikte stalletjes en producenten van lekker en verantwoord voedsel kunt vinden. “’Fietsen voor….’ bestond al in het Westland en daar wilde men het principe verder uitrollen over het land. Mijn foodkaart sloot daar bijna naadloos bij aan, al was het wél een uitdaging om alles te bundelen tot een website voor ons gebied.”

Op Wereldvoedseldag (in oktober 2019) ging ‘Fietsen voor m’n eten Krimpenerwaard’ officieel van start. StreekFonds Krimpenerwaard was één van de organisaties die het project van financiële ondersteuning voorzag. “Er was al snel sprake van succes”, blikt Arike Mijnlieff terug op de beginfase en de ontwikkelingen daarna. De coronacrisis heeft er dit voorjaar een nieuwe ‘boost’ aangegeven. Daar is een eenvoudige verklaring voor: mensen wilden graag op een fijne en veilige manier naar buiten en zijn bewuster geworden van het belang van gezonde en duurzame voeding. Rechtstreeks bij de producent kopen vinden veel mensen te prevaleren boven een aankoop in de supermarkt. Omdat ook de weersomstandigheden over het algemeen meezaten werd het extra aantrekkelijk om er per fiets op uit te trekken om verse streekproducten te scoren.”

Zelf kiest Arike Mijnlieff al jaren voor de Krimpenerwaard als duurzame voedselbron. “Ik proef écht het verschil”, zegt ze. “De groente uit de polder is heerlijk. Ook een aanrader is bessentuin De Rode Mus. Daar is het een kwestie van ‘plukken en eten’; een kortere lijn kun je niet verzinnen!”