donderdag, 03 december 2020 15:12

Vernieuwde schoolplein OBS Kortland: Uitnodigend, leerzaam en heerlijk groen

Webbeheerder Christian van den Berg

 

Openbare Basisschool Kortland in de Krimpense wijk Lansingh-Zuid heeft zijn eigen groen-blauwe én educatieve schoolplein. StreekFonds Krimpenerwaard was één van de organisaties die een bijdrage leverden aan het mooie initiatief.

Op maandag 7 december aanstaande wordt het verduurzaamde schoolplein officieel in gebruik genomen. Vanwege de Covid-19 restricties gebeurt dat met een speciale feestelijke film, waarbij Wubbo Tempel, wethouder van Onderwijs van de gemeente Krimpen aan den IJssel, samen met de oudste leerling van OBS Kortland LZ en de jongste bezoeker van het naastgelegen Kindcentrum KindeRdam in het bijzijn van de leerlingenraad een lint doorknipt.

“Met het groene en blauwe schoolplein is een vurige wens in vervulling gegaan”, weet Hellen Maltha, directeur van OBS Kortland LZ. “Een jaar of vier geleden werd het idee voor de eerste keer geopperd. Daarna gingen we het traject in van plan tot en met uitvoering en oplevering. Als je nu het plein bekijkt dan kun je alleen maar heel gelukkig zijn. Voorheen bestond het oppervlak vooral uit tegels en was er weinig groen te zien. Best saai. Leerkrachten, leerlingen, ouders en de mensen van KindeRdam hebben vervolgens via een werkgroep allerlei ideeën neergelegd om er iets moois en duurzaams van te maken. Esther Dekhuijzen is daar vervolgens mee aan de slag gegaan en kwam met een ‘vergroenend’ ontwerp met natuurlijke speeltoestellen, mooie perkjes met ruimte voor bomen, struiken en planten, het gedeeltelijk weghalen van het hek tussen school en kinderopvang en ruimte voor het water. Vandaar dat we spreken over een blauw en groen schoolplein.”

De leerlingen reageerden enthousiast tijdens het aanleg- en vervolmakingsproces. “Mooi is ook de educatieve functie van het plein”, weet Mariska Leijgraaff, clustermanager van KOV KindeRdam. “De kinderen leren spelenderwijs de natuur ervaren én kennen. Daarnaast houden ze zelf het plein bij. Er is daarvoor een speciaal een kistje beschikbaar met de materialen die ze voor het onderhoud kunnen gebruiken. Zo maken we ze medeverantwoordelijk voor hun eigen plein.”

StreekFonds Krimpenerwaard schonk een bijdrage om drie bomen en 75 planten aan te brengen op het schoolplein. “Dat hebben we met veel plezier gedaan”, vertelt Leo van Veen, voorzitter van StreekFonds Krimpenerwaard. “Natuureducatie vinden we van groot belang. Een fijne plek om te spelen ook. Beide zijn gegarandeerd bij dit project. We wensen de leerlingen van OBS Kortland en de kinderen van KindeRdam dan ook heel veel leuke en leerzame uren toe op hun nieuwe plein!”