donderdag, 11 februari 2021 12:36

StreekFonds gaat graag in zee met GOUDasfalt

Dronebeeld GOUDasfalt

 

GOUDasfalt mag je gerust een uniek project noemen. Het terrein van de voormalige koudasfaltcentrale aan de ‘Krimpenerwaardse kant’ van Gouda is de voorbije vier jaar door een forse groep omwonenden omgetoverd tot een even unieke als bruisende plek vol activiteiten voor de hele regio. Voor StreekFonds Krimpenerwaard een goede reden om GOUDasfalt te ondersteunen met een donatie.

William Roosemalen is één van de mensen achter het aan de Gouderaksedijk gelegen GOUDasfalt. De Gouwenaar heeft als penningmeester zitting in het bestuur. “GOUDasfalt is een burgerinitiatief, een ‘menselijke krachtcentrale’ die fungeert als katalysator voor de inrichting en exploitatie van het terrein.”vertelt Roosemalen. “Zo’n 200 mensen brengen deskundigheid, creativiteit en ontwikkelkracht samen. GOUDasfalt mobiliseert vrijwilligers, ondernemers, financiers en maatschappelijke partners om de kansen te benutten.”

GOUD asfalt ontstond in 2015 toen de koudasfalcentrale haar activiteiten had beëindigd. Gemeente Gouda kocht het terrein om dat vervolgens beschikbaar te stellen aan de stad. Vervolgens werd Stichting GOUDasfalt opgezet en werden plannen gesmeed om het terrein te ontwikkelen. “Vanaf 2018 zijn we daadwerkelijk buiten aan de slag gegaan”, vertelt Roosemalen. “Het terrein werd opgeruimd waarbij kenmerkende elementen behouden bleven. Daarbij moet je denken aan een paar gebouwen, de lange arm met lopende band en trechter, diverse betonballen waar het zand in lag. Zelf ben ik me met GOUDasfalt gaan bezig houden omdat ik graag actief wilde zijn in mijn woonomgeving. De gebouwen zijn in gebruik genomen door verschillende huurders, soms met kleine bedrijfjes. Om selfsupporting te zijn op energiegebied hebben we een speciaal zonnedak laten aangelegd. Ook zijn we ons gaan bezig houden met natuur en ecologie op het terrein. Het project Plantenkracht is daar een mooi voorbeeld van. We kweken daar planten die een beperkende invloed hebben op de bodemverontreiniging. Ook herbergt GOUDasfalt enkele horecagelegenheden, een imkerij, een yogaclub, een scoutinggroep en een muziekclub. Daarnaast wordt er van alles georganiseerd. We hebben hier al een Sinterklaascircus, een oldtimerclub-bijeenkomst, een kofferbakverkoop, fotoshoots en bruidsreportages, en start en finish van een hardloopwedstrijd gehad.”

Omdat bij GOUDasfalt ‘de verbinding’ heel belangrijk is koesteren Roosemalen en de zijnen het plan om de band tussen GOUDasfalt, Gouda en de Krimpenerwaard flink te verstevigen. “We willen zeker ook de lijn naar de Krimpenerwaard duidelijker en zichtbaarder maken”, vertelt William Roosemalen. “Dat doen we door het GOUDasfalt-verhaal’ en dat van haar omgeving op het terrein zélf te communiceren via aantrekkelijke en toegankelijke informatieborden. Om dat te realiseren is uiteraard geld nodig. We hebben drie fondsen bereid gevonden om mee te doen. Ook StreekFonds Krimpenerwaard levert een mooie donatie. Daar zijn we erg dankbaar voor. Samen maken we GOUDasfalt nóg mooier én interessanter, om daarmee ook voor bezoekers uit de Waard nog meer de moeite waard te zijn.”

 

  • Dronebeeld_Goudasfalt