zaterdag, 04 december 2021 15:05

StreekFonds-support voor Zeldenrust

Zeldenrust

 

StreekFonds Krimpenerwaard steunt de actie ‘Help de Zeldenrust aan een nieuwe mast’. Wij hebben hiervoor een donatie van 1500 euro toegezegd aan de Van Waning Stichting, die met zijn vrijwilligers het bijzondere zeilschip beheert en onderhoudt.

Heel veel mensen in de Krimpenerwaard kennen de Zeldenrust. Het inmiddels antieke zeilend vrachtschip werd in 1914 gebouwd als paviljoenschuit voor de zand- en grindvaart op de IJssel, de Lek en andere Nederlandse binnenwateren. Anno 2021 is het monumentale vaartuig al ruim 45 jaar in handen van de Van Waning Stichting.

Charles de Mutsert is één van de vrijwilligers. De Berkenwoudenaar spreekt vol liefde over het schip. “De Zeldenrust is mijn lust en mijn leven. Ik ben één à twee keer per week op der schuit te vinden om onderhoud en restauratiewerk te verrichten. Er is altijd wel wat te doen. Bovendien heeft het mijn interesse. Ik heb altijd in de scheepvaartsector gewerkt, vandaar.”

De Mutsert en de zijnen merken al een tijdje dat de Zeldenrust toe is aan de vervanging van een aantal elementen. Zo lijdt de mast aan houtrot en vertonen de dekkleden lekkage. “De mast is er echt slecht aan toe. We willen hem vervangen door een stalen exemplaar. Nieuwe dekkleden zijn ook absoluut noodzakelijk. Ze liggen er inmiddels zo’n veertig jaar en zijn op bepaalde plekken niet langer waterafstotend. Je kunt dat probleem wel een tijdje te lijf gaan door onder de beurse plekken potten en pannen te plaatsen om zo het water op te vangen, maar ideaal is dat natuurlijk niet. Nieuwe dekkleden zijn echt een must om de Zeldenrust in conditie te houden.”

De Van Waning Stichting heeft 45.000 euro  nodig om het antieke zeilend vrachtschip Zeldenrust – de laatste nog varende tjalk in zijn soort- van de gewenste impulsen te voorzien. "Om die reden zijn we een actie gestart waarmee we voldoende geld hopen op te halen bij het bedrijfsleven, verschillende fondsen en particulieren", vertelt penningmeester Emile van der Steen. "We hebben inmiddels verschillende fondsen aangeschreven en bedrijven uit de Krimpenerwaard benaderd", zegt vrijwilliger Charles de Mutsert. Daar hebben we inmiddels al wat mooie reacties op mogen begroeten. StreekFonds Krimpenerwaard heeft ons onlangs een toezegging gedaan voor een bedrag van 1500 euro. Daar zijn we enorm dankbaar voor. Ook de TVM Foundation komt over de brug. Daar verwachten we 4000 euro van. We hebben er vertrouwen in dat we uiteindelijk aan het streefbedrag gaan komen. We denken dat er in de regio veel mensen zijn die iets met de Zeldenrust hebben en onze actie willen ondersteunen. Voor alle info, kijk op www.vanwaningstichting.nl."