vrijdag, 13 januari 2023 11:54

StreekFonds enthousiast over Groene Schoolplein Haastrecht

IMG 20220413 WA0013

StreekFonds enthousiast over Groene Schoolplein Haastrecht

 

Het schoolplein. Veel menen kunnen het zich nog levendig voor de geest halen. Vaak was het een betegelde vlakte met een hek of struiken er omheen waar je met je schoolgenootjes speelde en kletste tot de bel ging en je naar binnen moest.

Dat schoolpleinen ook mooier, natuurlijker en uitdagender kunnen zijn, bewijzen de Haastrechtse basisscholen De Pelikaan en De Morgenster. Beide gaan voor een gedeeld en ‘groen’ schoolplein dat niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor de buurt rondom de scholen uitnodigend is om te verblijven.

Loes Zwenger van Speels Groen begeleidt met haar eenmansbureau de vergroening van schoolpleinen in Nederland. Met succes, want ze heeft al meerdere projecten tot een goed einde gebracht. “Ik werk samen met een ontwerpbureau en begeleidt de scholen inzake hun groene schoolpleinplannen met name op het gebied van de financiering,” vertelt ze. “Met andere woorden: ik ga voor hen op zoek naar fondsen. Dat betekent overigens niet dat er van de scholen zélf geen actie wordt verwacht. Ook zij moeten hun best doen om geld binnen te halen, bijvoorbeeld via sponsoracties et cetera. In Haastrecht zie je dat er van alles wordt ondernomen. Mooi om te zien. Zo was er onlangs een sponsorloop die een heel mooi bedrag opleverde.”

Inmiddels is het ontwerp voor het Haastrechtse schoolplein door alle betrokkenen goedgekeurd en heeft men een hoveniersbedrijf in de arm genomen om aan de slag te gaan. “De focus gaat nu in zijn geheel op de cofinanciering”, weet Loes Zwenger. “We zijn ook op dat vlak behoorlijk gevorderd. Mochten we het beoogde totaalbedrag overigens niet halen, dan zullen er onderdelen soberder moeten of vervallen. Dat het groene schoolplein er komt staat echter vast.”

Het nieuwe schoolplein van De Pelikaan en de Morgenster  wordt niet alleen ‘groen’ en natuurlijk, maar ook klimaat-adaptief en educatief. Zo worden er bomen en struiken geplaatst, komt onder het sportveld een waterberging en worden er duurzame houten speelobjecten gesitueerd. Ook komt er een leuke informele én rolstoeltoegankelijke tuin waar iedereen gebruik van kan maken.”

StreekFonds Krimpenerwaard is met een donatie aan het groene speelplein één van de co-financiers van het even mooie als bijzondere project. “Het plan spreekt ons zeer aan,” zo laat het bestuur weten. “Het beantwoordt in meerdere opzichten aan onze doelstellingen: behoud of verbetering van de natuur in de Krimpenerwaard, de educatieve waarde en het feit dat niet alleen de leerlingen van beide scholen, maar ook de buurt er van kan genieten. Dit project verbetert de leefomgeving en maakt onze Waard weer een stukje mooier en duurzamer.”