Nieuwe kansen voor de Koeneschans

koeneschans

 

De Koeneschans is een voormalig schanseilandje in het veenriviertje de Vlist, dat loopt van Schoonhoven naar Haastrecht. De Koeneschans ligt als verdedigingswerk in de Erfgoedlijn Oud Hollandse Waterlinie (OHW).

Zichtbare elementen in de omgeving van de schans, die aan de linie herinneren zijn het tracé van de Franse Kade en de dijken langs de Vlist.

De Koeneschans is samen met de Wierickerschans in de gemeente Bodegraven, het Schansbosch bij Linschoten en de vestingstad Schoonhoven het laatste tastbare overgebleven onderdeel van de Oud Hollandse Waterlinie in het landelijk gebied. Alleen al om deze reden is de schans van grote (cultuur)historische waarde. Het Zuid-Hollands Landschap heeft nu de kans om de Koeneschans aan te kopen en weer in ere te herstellen.

Michiel Houtzagers,  directeur Zuid-Hollands Landschap:
" Het eilandje is in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt. Stel je nu eens voor. Je maakt een heerlijke fietstocht door onze prachtige Krimpenerwaard. Langs de Vlist kom je door de vestingstad Schoonhoven, je stopt even bij de gerestaureerde molen achter Haastrecht, neemt een kijje bij het historisch stoomgemaal in Haastrecht en geniet onderweg van het mooie landschap. Deze tocht kan nog mooier worden! Als we deze kans grijpen krijgt de Koeneschans weer de waarde die zij verdient. We investeren als het Zuid Hollands Landschap zelf flink in dit project, maar we komen nog geld tekort."

Zie ook dit artikel voor verhalen over de Koeneschans (artikel Zuid-Hollands Landschap)

Gevraagde investering vanuit het Streekfonds 25.000,-                  cheque van 10.000euro overhandigt

koeneschans2koeneschanshist