Hekken voor vlinders

Argusvlinder in groen

Houten hekken passen niet alleen goed in het landschap van de Krimpenerwaard, maar helpen ook de bedreigde argusvlinder.

De argusvlinder was lange tijd een algemene vlindersoort in Nederland. Maar sinds het midden van de jaren 1990 gaat het niet zo goed.
Ten opzichte van 1992 is de stand van de argusvlinder met maar liefst 98% gekelderd. Gelukkig is in de Krimpenerwaard nog een forse populatie argusvlinders aanwezig.

Vlinders in de Krimpenerwaard

Om die populatie te versterken werkt een aantal organisaties samen in een nieuw project.
Het komend jaar zullen 150 moderne aluminium hekken worden vervangen door traditionele houten varianten.
Daarmee krijgt niet alleen het oer-Hollandse karakter van de Krimpenerwaard een boost, maar wordt ook de argusvlinder een handje gekolpen. Die vindt de voet van een houten hek namelijk een geweldige kraamkamer! 

Eitjes en rupsen

“Argusvlinders leggen hun eitjes liefst op warme plekjes bij houten hekken en paaltjes in het boerenland”, vertelt Anthonie Stip van de Vlinderstichting. Daarom zijn de nieuwe houten hekken goed nieuws. Zeker in combinatie met een aantal maatregelen om de plantengroei rond de hekken zo te beheren, dat de rupsen van de argusvlinder er goed gedijen.

Meer lezen

Voor dit project werken het Zuid-Hollands Landschap en de Natuurcoöperatie samen met de Vlinderstichting. In het meinummer van het Tijdschrift Vlinders staat een leuk artikel van Anthonie Stip over dit project. Via deze link is het te lezen.

Meetellen?

Vanwege het grote succes van vorig jaar wordt het telweekend argusvlinder herhaald op 23 en 24 mei 2015. Meer informatie is te lezen op www.vlinderstichting.nl/argusvlinder.

Tekening landbouwhek