Kansenboek officieel gepresenteerd

presentatie kansenboek

 

Op vrijdag 29 september is het Kansenboek zwarte stern officieel gepresenteerd. Een select gezelschap ontmoette elkaar tussen de broedvlotjes in de werkschuur van het Zuid Hollands Landschap aan de Schaapjeszij in Ouderkerk.

Rutger Ploum, voorzitter van het Streekfonds, sprak allereerst zijn bewondering uit voor het zeldzame trekvogeltje dat jaarlijks zijn weg vindt naar de Krimpenerwaard. Daarna gaf hij het woord aan de medefinanciers van het plan. De Provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap en de gemeente Krimpenerwaard zijn alle drie enthousiast over het rapport. Zij wensten de uitvoerende partijen succes en plezier met het vervolg. Het Kansenboek zwarte stern is een inrichtingsplan voor zwarte stern en andere veenweidensoorten in de Krimpenerwaard. Kansrijke polders zijn aangewezen om het aantal broedpaartjes van 150 naar 250 te laten groeien. Concrete plannen voor de verschillende lokaties met tekeningen en indicatie van de kosten zijn te vinden in het Kansenboek. 'Het is geen Kansenboek; het is een Doeboek' zei een enthousiaste Marinus Rooken, voorzitter van het Agrarisch collectief.

'Voor ieder broedpaartje moeten we ieder jaar 3 broedvlotjes uitleggen, er zijn dus veel nieuwe vlotjes nodig. Hulp van schoolkinderen bij het maken van de vlotjes zou heel leuk zijn,  zo raken ze betrokken bij de natuur en deze bijzondere vogel', zei de energieke voorzitter van de Natuur- en Vogelwerkgroep Max Ossevoort nadat hij een Kansenboek kreeg overhandigd van Agnes van Zoelen, bestuurder van het Hoogheemraadschap.

Meer informatie over het Kansenboek