vrijdag, 22 februari 2019 09:39

Herinrichting Koeneschans

koeneschans2

 

De herinrichting van de Koeneschans, een schiereilandje in de Vlist, is onderdeel van het project ‘Beleef de Vlist’. Dat beoogt de landschaps- en cultuurgeschiedenis van dit prachtige gebied weer tot leven te wekken. Om die reden steunt het Streekfonds dit project met een financiele bijdrage van €500.

De Koeneschans maakte deel uit van de haastig aangelegde verdedigingslinie om de machtige provincie Holland te beschermen tegen de binnenvallende Franse troepen. Een virtual reality-beleving, twee nieuwe informatiepanelen en een comfortabele bank maken het nu mogelijk dit unieke culturele erfgoed opnieuw te beleven.

Terug naar 1672


Het is niet precies bekend hoe de Koeneschans er uitzag in het Rampjaar 1672, maar met de virtual reality-kijker kan iedereen met een mobiele telefoon een impressie krijgen van deze militaire wachtpost. Deze werd ingericht om een mogelijke aanval van het binnenvallende Franse leger met kanonnenvuur te beantwoorden. VR-ontwerper Jurjan Rietveld voegde de getekende illustraties van Josefien Versteeg (beiden afkomstig uit de regio) digitaal samen met dronefoto’s van nu, waardoor het landschap van heden en verleden in 360˚ zichtbaar is.

Realisatie

Het Streekfonds Krimpenerwaard, de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Krimpenerwaard maakten het project mogelijk. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is eigenaar van de Koeneschans. De herinrichting is onderdeel van het project Beleef de Vlist, waarin wordt samengewerkt met Erfgoedhuis Zuid-Holland. Een leuke reportage over de opening en het project is te vinden op de site van RTV Krimpenerwaard : http://www.rtvkrimpenerwaard.com/web/nieuws/koeneschans-opnieuw-ingericht-video/

Kijk ook eens naar het project Beleef de Hollandse Waterlinie langs de Vlist waar de Koeneschans deel van uitmaakt.